نوع سنسور دود اتاق سرور و انبارها مهم هستند؟

 

عکس قبل از آتش سوزی هتل بیمارستان گاندی

 

 

عکس آتش سوزی بیمارستان هتل گاندی

آنچه که از هتل بیمارستان گاندی باقی ماند

 

قبل از آنکه به این موضوع بپردازیم علت وقوع قطعی آتش سوزی در بیمارستان گاندی را از زبان سازمان آتش نشانی برایتان بازگو مینماییم تا مسیر برای گفتن مطلب اصلی باز گردد.

در واقع اتصال سیم برق در یک انبار حدودا ۲۰ متری در طبقه ۱۶ بیمارستان رخ داده و موجب آتش‌سوزی شده است. شعله‌های آتش از این محل با کندسوزی به نمای ساختمان سرایت کرده بود. پس از آن آتش از طریق نما با سرعت بیشتری رشد پیدا کرد و به دیگر بخش‌ها و طبقات این بیمارستان نیز سرایت کرد.

پس از گذشت حدود یک ماه از وقوع حریق در بیمارستان گاندی، سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران از پایان بررسی‌های کارشناسی و اعلام دلیل وقوع این حادثه خبر داد.

 سید جلال ملکی در گفت‌وگو با ایسنا، درباره علت اصلی وقوع حریق در بیمارستان گاندی گفت: عصر روز پنجم بهمن ماه امسال بود که وقوع آتش‌سوزی در بیمارستان گاندی به آتش‌نشانی تهران اعلام شد و بیش از ۱۰ ایستگاه و گروه نجات به محل اعزام شدند. خوشبختانه با اقدامات انجام شده بیماران بدون کمترین آسیب‌دیدگی از محل خارج شدند و این آتش‌سوزی علیرغم گستردگی که داشت، بدون مورد مصدوم و فوتی به پایان رسید.

 وی ادامه داد:‌ پس از اطفاء حریق بررسی‌ها برای یافتن علت این حادثه آغاز و چندین جلسه کارشناسی نیز برای بررسی موضوع برگزار شد. در نهایت کارشناسان متخصص سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران با بررسی تمامی شواهد و آثار موجود، اتصالی سیم برق را به عنوان دلیل وقوع این حادثه اعلام کردند.

 سخنگوی سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران درباره اینکه پیشتر گفته شده بود که یک ته‌سیگار موجب حریق بیمارستان گاندی شده است، گفت: این موارد جزو شایعات بود که نباید به آن توجه کرد. کارشناسان آتش‌نشانی پس از ساعت‌ها بررسی و بازدید از محل، علت حادثه را اتصال سیم برق تشخیص داده و اعلام کردند.

 در واقع اتصال سیم برق در یک انبار حدودا ۲۰ متری در طبقه ۱۶ بیمارستان رخ داده و موجب آتش‌سوزی شده است. شعله‌های آتش از این محل با کندسوزی به نمای ساختمان سرایت کرده بود. پس از آن آتش از طریق نما با سرعت بیشتری رشد پیدا کرد و به دیگر بخش‌ها و طبقات این بیمارستان نیز سرایت کرد.

 وی تصریح کرد: شما ببینید، به همین راحتی یک آتش‌سوزی رخ می‌دهد. در پلاسکو هم همینطور بود و اتصالی سیم برق  سبب وقوع آن حادثه شد. همیشه بی‌احتیاطی آن چیزی نیست که ما فکرش را می‌کنیم و برای همین هم هست که مدام تاکید داریم که مالکان باید به هشدارها و اخطارهای ایمنی آتش‌نشانی توجه جدی داشته باشند. در همین حادثه یک جرقه و یک اتصالی سیم برق، اینطور جان ده‌ها بیمار و افراد حاضر در محل را به خطر انداخت.

 

 

عکس بعد از آتش سوزی بیمارستان -هتل گاندی

لینک خبر

اتفاق به این بزرگی که به دلیل اتصالی سیم برق رخ داده به غیراز اینکه جان صدها بیمار را به مخاطره انداخت هزاران میلیارد تومان و بالاتر از آن را به هوا برد و مهمتر از آن سبب بیکاری 530 پرسنل بیمارستان گاندی شب عید شد که معلوم نیست چه زمانی دوباره بتوانند مشغول به کار شوند .

لازم است بدانیم که اتصالی سیم برق موردی است که با یک بازرسی الکتریکی از تابلوهای برق و مسیر سیمها قابل پیشگیری  اولیه است اما متاسفانه این گونه بازرسی ها در ایران جایگاهی ندارد که در مورد تابلو های اتاق سرور نیز همین گونه است اما سنسورهای دود اگر در آن محل نبودند که اشتباه بزرگی بوده و اگر بوده اند و کار نمیکرده اند اشتباه بزرگتری است در استفاده از سنسورهای دود باید پس از نصب مانورهایی برگزار گردد که مدت زمان مانور ها سه ماهه تا یک ساله اند اما مهمترین فاکتور در ایمنی بالاتر استفاده از سنسورهای دود اکتیو و دیجیتال است این سنسورها مشابه سنسورهای مراکز خانگی نیستند که مجبور باشند تا حجم زیادی از دود را دریافت کنند و بعد از آن آلارم صادر کنند این سنسورها با حساسیت بیشتری میتوانند وضعیت حریق را رصد کرده و در مراحل اولیه هشدار دهند.

اما استفاده از سنسورهای آتش و دود در تابلوهای برق میتواند یک قدم بزرگ درجلوگیری از آتش سوزی ها باشد همینجا لازم است که بدانیم سنسورهای آتش – دود و حرارت همگی متفاوتند و کارکردهای هر کدام در حفاظت از اتاق های سرور مسئولیت متفاوتی دارند ولی اغلب در زمان کار مسئولین اتاق سرور آنها را با هم یکی فرض میکنند که البته این اشتباه از جانب برخی پیمانکاران و فروشندگان تجهیزات مانیتورینگ اتاق سرور نیز بدلیل بی اطلاعی تکرار میشود.

سنسور دود :به واسطه حجم مشخصی از دود که در فضا قرار میگیرد هشدار میدهد و تا دود به آن حجم نرسد هشدار نمیدهد عموما سنسورهای دود در کاربردهای خانگی و صنعتی و اداری از مدلهایی استفاده میشود که بسیار ارزان هستند و در در کنار ارزانی بسیار دیر عکس العمل نشان میدهند که در یک فضای اداری با سیگار کشیدن دو کارمند سبب آلارم و یا آژیر بی علت نگردد بنابراین بدرد اتاق سرور و انبارهای کم رفت و آمد و موتورخانه هایی که حضور فیزیکی پرسنل بصورت دایمی وجود ندارد نمی خورند.

 

نمونه هایی از سنسورهای معمولی

سنسوردود دیجیتال :نسبت به دود دارای قیمت بسیار بالاتر است و  بازدهی و حساسیت آن نیز بیشتر است.

نمونه ای از سنسوهای دیجیتال 

سنسور دود اکتیو : بالاترین حساسیت را بین سنسورهای دود دارد و تکنولوژی آن فقط متعلق به پیشران صنعت ویرا است و قابلیت فعال شدن با حجم دود کمتری را دارد.

نمونه سنسور دود اکتیو 

ایر سمپلینگ: مکانیزمی است که برای حساس ترین جاها استفاده میشود و قیمت یک دستگاه ایر سمپلینگ معادل سیصد میلیون تومان در زمان نوشتن این مطلب است که عموما فقط برای مکانیزهای اطفای حریق آن هم در سازمانها و شرکتهایی با حساسیت بسیار بالا کاربرد دارد. اما انبار20 متری  بیمارستان گاندی اصلا نیازی به این هزینه هنگفت نداشت 

 نمونه سیستم ایر سمپلینگ

همه سنسورهای فوق دارای فرایندی هستند که باید آتش همراه با دود رخ دهد تا سنسور فعال گردد بطور مثال در یک اتاق سرور اگر سیستم ایر سمپلینگ تجهیز شده باشد بین 30 ثانیه تا یک دقیقه پس از روشن کردن یک کبریت هشدار سیستم برقرار میشود.

سنسور آتش :مکانیزمی دارد که آتش بدون دود را نیز رصد میکند یعنی اینکه نیازی به متصاعد شدن دود ندارد تا فعال شود این سنسور مختص تابلوی برق و داخل رک است که در زمان کوتاهی اگر اتصالی برقی بدون دود رخ داد مانند داستان گاندی فعال گردد این گروه از سنسورها نیز فقط توسط پیشران صنعت ویرا ارایه میشوند .

سنسورهای دما یا حرارت : بر اساس افزایش دمای محل مورد پایش کار میکنند و میتوان ست پوینت دمای فعال شدن آنها را روی هر اندازه ای تنظیم کرد مثلا برای داخل اتاق سرور که دما همواره باید بین 18 الی 22 باشد سنسور دما را میتوان روی 24 تنظیم نمود و در بالای رک ها که دما بین 30 تا 48 درجه سانتی گراد (بستگی به تعداد سرور فعال داخل رک و نوع تهویه آن دارد ) میتوان دما را بالاتر تنظیم نمود تا در صورت وقوع یک مشکل واقعی سنسورهای هشدار ارسال نمایند.

لازم است عنوان کنیم که برخی سنسورهای دود ترکیبی با دما وجود دارند که به اشتباه برخی پیمانکاران کارکرد هم دود و هم حرارت را یکجا انجام میدهد البته این درست است و این سنسورها برای اشپزخانه ها طراحی شده اند که در صورت وجود دود و یا حرارت تنها فعال نشوند و فقط زمانی فعال شوند که هر دو فاکتور با هم وجود داشته باشند یعنی در سنسور این دو فاکتور برای عملیاتی شدن and  منطقی میشوند به همین دلیل هم اصلا برای اتاق های سرور و حتی اتاق های اداری و صنعتی کاربرد ندارند و نباید استفاده شوند که متاسفانه این اشتباه توسط برخی فروشندگان و پیمانکاران رخ میدهد .

 

نتیجه گیری آنکه اگر در هتل بیمارستان گاندی با آنهمه تجهیزات و دستگاههای گرانقیمت و بیماران خاص  از سنسورهای دود اکتیو  داخل  آن انبار که رفت آمد آن بسیار کمتر از جاهای قابل دید در بیمارستان است  استفاده میشد با سرعت بسیار بیشتری اعلان اخطار میکرد و این فاجعه اصلا رخ نمیداد حتما الان بیمارستان در حال کار بود و مشغول درآمد زایی و 530 پرسنل هم شب عید بیکار نمیشدند و این همه خسارت که سر به میلیارها میزند ایجاد نمیشد  (البته این بیمارستان حتما سیستم اعلام حریق داشته و به هر صورت در فضای مورد نظر نتوانسته بسرعت اعلان هشدار نماید )به همان دلایل فوق که باید سنسور مناسب هر فضایی  مناسب آن فضا و با ویژگی های مربوط به آنجا به دقت بکار گرفته شود و در برخی جاها از حساسیت کمتر مانند مراکز مسکونی به دلیل بروز آلارمهای غیر واقعی برای پخت و پز و یا بروز دایمی دود سیگار و قلیان و غیره  و برخی  سنسور دود باید از حساسیت بیشتری برخوردار باشد  مانند اتاق سرور -برق- مخابرات -یو پی اس و انبارهای کوچک و بزرگ که کم رفت و آمد است ضمنا تعداد سنسورها باید متناسب با حجم فضا در نظر گرفته شود تا کاراییواقعی داشته باشد  .

مدیر محترم اتاق سروریا شرکتهایی که دارای انبارهایی شبیه بیمارستان گاندی هستید که رفت و آمد در آنها به ندرت صورت میگیرد و مواقعی از سال مانند تعطیلات اعیاد و محرم و نیمه شعبان و مشابه آن محل مربوطه بدون هیچ نظارتی میماند یا حتی شبها در صورت تعطیلی آن محل دسترسی به آن اتاق تقریبا بندرت صورت میگیرد باید منتظر مخاطراتی از این دست باشیم البته  شرکتهای زیادی در خصوص سیستم های اعلام و اطفای حریق یا سیستم های هوشمند یا BMS فعالیت میکنند اما شاید شرکتهایی که کار قابل قبولی ارایه میدهند و اطلاعات این مطلب را میدانند به تعداد انگشتان دستان شما هم نباشند که با چند سوال ساده میتوان آنها را مورد ارزیابی قرار داد.

 القصه اگر تمایل به انجام یک کارحرفه ای  با نتیجه قابل قبول و ایمنی بالا برای شرایط محیطی اتاق سرور و هشدار در مواقع اتصالی برق –نشت آب – افزایش دما –عدم کارکرد کولرها و ...... داشته باشید ما میتوانیم در این مسیر به شما کمک کنیم .

 هوشمند سازی و کنترل اتاق سرور یا سیستم های مانیتورینگ انبار 

پیشران صنعت ویرا

تجربه صنعتی یک رویا

 

 

11 جمله استثنایی برای ارتباطات

 


این ۱۱ جمله‌ را فقط از افرادی با هوش عاطفی بالا می‌شنوید
افراد با هوش عاطفی بالا در زندگی روزمره متمایز هستند، زیرا می‌توانند حتی در موقعیت‌های چالش‌برانگیز آرام و خونسرد بمانند.

به گزارش خبرآنلاین، افراد با هوش عاطفی بالا شنوندگان خوبی هستند که باعث می شوند دیگران احساس کنند شنیده شده و درک می شوند و در حل مسالمت آمیز تعارضات و ایجاد روابط قوی و حمایتی عالی هستند. آنها از عبارات خاصی در مکالمات خود استفاده می‌کنند که اگر می‌خواهید آنها را یاد بگیرید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.

۱) من درک می‌کنم که چه احساسی دارید
همشهری در گزارشی آورده که وقتی افراد با هوش عاطفی بالا احساس دیگران را دریافت می کنند، به آنها می گویند که واقعاً سعی می کنند خود را به جای دیگران بگذارند.
این بدان معناست که آنها فعالانه گوش می دهند و احساس همدلی می کنند و در عین حال سعی می کنند تفاوت های ظریف و عمق احساسات خود را درک کنند.
تحقیقات روان‌شناختی نشان می‌دهد که پاسخ‌های همدلانه به افراد کمک می‌کند احساس کنند شنیده شده و درک می‌شوند و به روابط سالم‌تر کمک می‌کنند.

۲) از اینکه دیدگاه خود را به اشتراک گذاشتید متشکرم
هیچ چیز برای درک متقابل و گفتگوی سازنده بهتر از گوش دادن فعال نیست.
افراد با EQ بالا با گفتن «از اینکه دیدگاه خود را به اشتراک گذاشتید متشکرم» نشان می‌دهند که برای تنوع افکار ارزش قائل هستند و به دیدگاه‌های مختلف احترام می‌گذارند.

۳) متاسفم، اشتباه کردم
عذرخواهی خالصانه به معنای اعتراف به کاستی های خود و پذیرفتن مسئولیت اعمال خود است.
این بدان معنی است که شما واقعاً پشیمان هستید و متعهد به جبران هستید. با اعتراف به اشتباهات خود، فروتنی و درستکاری را نشان می دهید که برای ایجاد اعتماد و ترمیم روابط ضروری است.
و اگر بتوانید این کار را انجام دهید، آشکارا از نظر احساسی باهوش هستید. بسیار خوب، اما اگر پاسخ روشنی برای یک موقعیت یا شاید یک بحث وجود نداشته باشد، چه؟ این چیزی است که افراد EQ بالا می گویند:

۴) بیایید کمی استراحت کنیم و بعداً این موضوع را مرور کنیم
از نظر روانشناسی، شما باید خودآگاهی و همدلی داشته باشید تا تعارضات را به طور مؤثر و منصفانه حل کنید.
تشخیص نیاز به وقفه نشان دهنده بلوغ عاطفی و تعهد به ارتباط سازنده است. این به هر دو طرف اجازه می دهد تا عقب نشینی کنند و با دیدگاهی تازه به موضوع بپردازند.
با این حال، استراحت به معنای اجتناب از مشکل نیست. این فقط یک مکث استراتژیک برای جلوگیری از تشدید و حل موثرتر مشکل است.

۵) از این وضعیت چه می‌توانیم بیاموزیم؟
باید به گذشته نگاه کنید و سعی کنید در واقع چیزی از آن بیاموزید. به این ترتیب، بحث یا یک موقعیت دشوار بیهوده نخواهد بود. این طرز فکر به ما کمک می کند تا از چالش ها یاد بگیریم و رشد کنیم و ما را سازگارتر و انعطاف پذیرتر می کند.
اما باید به تجربیات گذشته فکر کنید، بینش های ارزشمندی را به دست آورید و آنها را در موقعیت های آینده به کار ببرید.

۶) چگونه می‌توانم از شما حمایت کنم؟
می دانیم که افراد باهوش عاطفی دلسوز هستند. به همین دلیل جای تعجب نیست که وقتی کسی را در حال مبارزه می بینند، کمک و حمایت می کنند.
اما پشتیبانی فقط ارائه راه حل نیست. شما باید نگرانی واقعی و تمایل خود را برای کمک به هر طریقی که لازم است نشان دهید.
آنها گاهی اوقات، کمک عملی ارائه می‌کنند و گاهی اوقات، به سادگی گوش شنوایی هستند.

۷) من برای شما اینجا هستم
حمایت از طرف شخصی که در کنار شما ایستاده است به شما قدرت و اعتماد به نفس می دهد تا با چیزی یا کسی کنار بیایید.
علاوه بر این، روان‌شناسی نشان می‌دهد که حمایت عاطفی باعث ایجاد انعطاف‌پذیری و تقویت پیوندها می‌شود و باعث می‌شود احساس امنیت و ارتباط بیشتری داشته باشیم.

۸) اشکالی ندارد احساس ناراحتی کنید
زندگی پر از فراز و نشیب است: همه در زندگی با چالش ها و شکست هایی مواجه می شوند که می تواند باعث ایجاد احساس ناامیدی، غم یا خشم شود.
تحقیقات نشان می دهد که سرکوب یا انکار احساسات می تواند منجر به افزایش استرس و ناراحتی روانی شود.
با تصدیق و پذیرش احساسات یک نفر، به او کمک می کنیم تا بهتر با موقعیت های دشوار کنار بیاید و احساسات خود را به روشی سالم مدیریت کند.
شما ارتباطات باز را تشویق می کنید و به آنها اجازه می دهید احساسات خود را بدون ترس از قضاوت یا طرد شدن به اشتراک بگذارند.

۹) من به قضاوت شما اعتماد دارم
وقتی شخصی با EQ بالا می گوید: «من به قضاوت شما اعتماد دارم»، اساساً می گویند: «من به توانایی شما برای تصمیم گیری خوب اعتقاد دارم.»
تصور کنید با یک تصمیم سخت روبرو هستید و دوستی به شما می گوید: من به قضاوت شما اعتماد دارم.
این حرف آنها را تشویق می کند که به غرایز خود اعتماد کنند و مسئولیت تصمیمات خود را بر عهده بگیرند، که می تواند واقعاً قدرت بخش باشد.

۱۰) من به تلاش شما افتخار می‌کنم
همانطور که می دانید، همه چیز همیشه آنطور که ما تصور می کنیم پیش نمی رود. از نرفتن به دانشگاه دلخواهتان، نگرفتن آن شغل یا ترفیع، یا طرد شدن توسط شخصی که دوست دارید، یک منبع بی پایان از ناامیدی در زندگی وجود دارد.
افراد باهوش عاطفی حمایت و تشویق خود را نشان می دهند و به شما این امکان را می دهند که اراده و شجاعت آنها را تحسین می کنید.
از نظر روانشناسی، واقعاً قدرتمند است زیرا اعتماد به نفس و قدرت را افزایش می دهد. این به افراد کمک می کند تا احساس خوبی نسبت به خود داشته باشند، حتی اگر همه چیز دقیقاً مطابق برنامه پیش نرود.
اما در اینجا عبارت دیگری وجود دارد که همه ما عاشق شنیدن آن هستیم:

۱۱) دوستت دارم، مهم نیست که چه شود
وقتی فردی با هوش هیجانی بالا می‌گوید: «دوستت دارم، مهم نیست که چه شود»، در اصل می‌گوید: من برای شما اینجا هستم.

آنها برای شما به خاطر آنچه هستید ارزش قائل هستند، نه فقط برای آنچه انجام می دهید یا ظاهرتان. با انجام این کار، آنها احساس امنیت و اعتماد را در رابطه ایجاد می کنند زیرا می دانید که می توانید بدون ترس از انتقاد یا انکار، خودتان باشید.

سخن نهایی

نحوه ارتباط ما با دیگران کیفیت روابط ما را شکل می دهد.
افراد باهوش عاطفی به خوبی از این موضوع آگاه هستند و به همین دلیل است که تلاش آگاهانه ای برای ارتباط با مردم انجام می دهند که گفتگوی باز، احترام گذاشتن و اعتبار دادن به دیدگاه های مختلف را تشویق می کند.
اگر این ایده‌ها را در تعاملات روزانه‌مان عملی کنیم، می‌توانیم روابط قوی‌تری ایجاد کنیم، اختلافات را به طور مؤثرتری مدیریت کنیم و فضای اجتماعی شادتر و حمایت‌کننده‌تری ایجاد کنیم.

چگونه میتوان گواهینامه isms دریافت کرد

شاید این روزها واژه سیستم مدیریت امنیت اطلاعات یا ISMS، میان جامعه فناوری اطلاعات کشور و فعالان این حوزه، عبارتی آشنا باشد که با توجه به داغ بودن مباحث مربوط به امنیت اطلاعات زیاد به گوش می‌خورد. در این بین کسب گواهینامه این سیستم مدیریتی نیز در بسیاری از مواقع به عنوان یک دست‌آورد مهم و اساسی در کانال‌های ارتباطی و خبری سازمان‌ها مخابره می‌شود. اما موضوع و ماهیت گواهینامه مذکور چیست؟ سازمان‌ها چرا به سراغ آن می‌روند؟ آیا این گواهینامه تضمین کننده امنیت اطلاعات سازمان است؟ سازوکار اعطاء گواهینامه توسط مراجع ذی‌صلاح چگونه است و تفاوت گواهینامه بین‌المللی و ملی چیست؟ چگونه می‌توانیم گواهینامه مذکور را اخذ نماییم؟ من میلاد یداللهی، در این مطلب سعی می کنم پاسخ این سوالات و برخی دیگر از سوالات مرتبط را با زبانی ساده تشریح نمایم.

 

گواهینامه ISMS چیست؟

اولین نکته در پاسخ به این سوال این است که اصلا چیزی به نام گواهینامه ISMS وجود ندارد و گواهینامه مذکور با عنوان گواهینامه ISO 27001، به سازمان‌هایی اعطا می‌شود که پس از انجام ممیزی خارجی (توسط یک مرجع معتبر و ذی‌صلاح)، توانسته باشند انطباق خود را با الزامات مندرج در استاندارد ISO/IEC 27001 (برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص تاریخچه و آخرین تغییرات استاندارد ISO 27001 به این مقاله رجوع شود) با موفقیت نشان دهند. نسخه سال 2013 این استاندارد به عنوان مرجع اصلی سیستم مدیریت امنیت اطلاعات و معتبرترین استاندارد حال حاضر ISMS و مورد قبول جهانیان است (برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد استانداردهای خانواده 27000 به این مقاله رجوع شود.) شاید این سوال نیز مطرح شود که گواهینامه‌های فردی که بسیاری از متخصصین حوزه امنیت با عنوان گواهینامه‌های ISMS در رزومه تخصصی خود از آنها یاد می کنند پس چیست؟ در پاسخ باید بگویم که گواهینامه‌های مذکور در واقع گواهینامه‌های آموزشی هستند که در واقع بیان کننده تخصص و مهارت افراد در حوزه‌های مختلف ISMS از قبیل پیاده‌سازی، ممیزی داخلی، سرممیزی و یا مدیریت ریسک امنیت اطلاعات می باشند و متفاوت از گواهینامه‌های سازمانی دسته‌بندی می‌شوند.

 

سازمان‌ها چرا به سراغ پیاده‌سازی و کسب گواهینامه ISO 27001 می روند؟

واضح است که با توجه به وجود الزامات جامع و مسنجم امنیت اطلاعات در این استاندارد، پیاده‌سازی آن موجب ارتقای امنیت اطلاعات در حوزه‌های مختلف نظیر دارایی های اطلاعاتی، شبکه و سرویس های زیرساختی، نرم‌افزارها و سخت‌ افزارها، منابع انسانی، امنیت فیزیکی، مدیریت حوادث و وقایع، تداوم کسب و کار، ارتباط با اشخاص ثالث و غیره در سازمان خواهد شد. اما شاید این موضوع دلیل اصلی (و یا حداقل اولویت اول) برخی سازمان‌ها برای پیاده‌سازی و استقرار سیستم مدیریت امنیت اطلاعات و اخذ این گواهینامه نباشد. برخی سازمان‌ها به دلیل وجود الزام دستگاه های بالادستی (نظیر الزامات افتا، به این مقاله رجوع شود) و یا کارفرمایان خاص و یا حتی شرکای تجاری خود در این مسیر پای می گذارند. دسته دیگر سازمان‌ها که معمولا بیشتر با اطلاعات محرمانه مشتریان سروکار دارند، (نظیر بانک ها و موسسات مالی) پیاده‌سازی ISMS را در سازمان خود به عنوان یک عامل تضمین‌کننده برای آسودگی مشتریان و سرویس‌گیرندگان خود مطرح می‌کنند. به هر حال با وجود هر نوع نیت و یا اولویتی برای پیاده‌سازی این سیستم در سازمان، باید توجه داشت که کسب موفقیت در این عرصه و بهره‌مندی از مزایای فراوان استقرار سیستم مدیریت امنیت اطلاعات در سازمان نیازمند عزم جدی، تلاش مستمر، حمایت مدیریت ارشد و عوامل کلیدی بسیاری است.

 

آیا اخذ گواهینامه ISMS تضمین کننده امنیت اطلاعات در سازمان است؟

شاید تا به حال با این خبر روبرو شده باشید که مثلا "وبسایت شرکت الف مورد حمله هکرها قرار گرفت و از دسترس خارج شد" و از طرفی مدتی پیش خبردار شدید که اتفاقا همان شرکت الف موفق به اخذ گواهینامه ISO 27001 شده بود. این تناقضی بزرگ است که در ذهن بسیاری از افراد پیش می آید که چگونه ممکن است مجموعه‌ای سیستم مدیریت امنیت اطلاعات ISMS را پیاده‌سازی نماید و حتی گواهینامه آن را دریافت کند ولی وبسایتش هک شود! در پاسخ به این تناقض، توجه به چند نکته در رابطه با این موضوع ضروری است:

دریافت گواهینامه ISO 27001 به معنای وجود و اجرای سطوح امنیتی بالا و قوی در یک سازمان نیست. کماهی که ممکن است سازمان‌هایی با داشتن سطوح امنیتی مناسب در برخی حوزه‌ها نظیر امنیت شبکه، موفق به دریافت آن نشوند. این گواهینامه تنها نشان می دهد که
یک سیستم مدیریت امنیت اطلاعات در سازمان موجود است که مراحل برنامه ریزی، استقرار، پیاده‌سازی، بازبینی و بازنگری را مطابق با الزامات استاندارد طی نموده و در حال بهبود مستمر است.

 

با توجه به نکته قبلی باید انتظار داشت (و می توان نتیجه گرفت) که سازمان‌هایی که مدت زیادی از پیاده‌سازی ISMS در آنها گذشته است، قاعدتا باید در سطوح امنیتی مناسب‌تری (حداقل نسبت به خود) قرار بگیرند و دستاوردهای سیستم در آنها مشهودتر باشد.
یک اصل در امنیت وجود دارد که "امنیت هیچ گاه 100 درصد نیست" بنابراین بروز این چنین اتفاقاتی در برخی موارد به دلیل وجودخطاهای انسانی، عدم کارد صحیح سیستم و مواردی از این دست، اجتناب ناپذیر است. البته این موضوع ناهی مزایا و دستاوردهای پیاده‌سازی ISMS در کاهش و جلوگیری از بروز رخدادها و حوادث مذکور نمی‌باشد.

سازوکار اعطا گواهینامه ISO 27001 چگونه است و تفاوت گواهینامه بین‌المللی و ملی چیست؟

استاندارد ISO 27001 نیز به عنوان یکی از استانداردهای سازمان جهانی استاندارد ISO از سازوکار این موسسه جهانی برای اعطای گواهینامه استفاده می‌نماید. بدین ترتیب که سازمان‌های متقضی پس از اطمینان از انطباق کامل خود با الزامات مندرج در استاندارد مذکور، درخواست خود را برای یک شرکت گواهی‌دهنده (Certification Body (CB)) جهت انجام ممیزی و ثبت سیستم ارسال می‌نمایند. شرکت‌های گواهی‌دهنده، خود نیز اعتبار و مجوز ممیزی را از مراجع اعتبار بخشی (Accreditation Body (AB)) دریافت می کنند. این مراجع (AB) معمولا دولت ها و یا سازمان‌های استاندارد کشورهای مختلفی هستند که عضو سازمان ISO بوده و با آن در تعامل می‌باشند. بدین ترتیب یک ساختار سلسله مراتبی از سازمان ISO تا AB و CB وجود دارد که اعتبار گواهینامه را تضمین می نماید. ذکر این نکته ضروری است که مجوز ممیزی و صدور گواهینامه برای استانداردهای مختلف، به هر یک از AB ها و متعاقب آن CB ها اعطا می‌شود و این بدان معنا است که تنها برخی از شرکت‌های گواهی‌دهنده (CB) مجوز صدور گواهینامه ISO 27001 را دارند. بدین تریب CB پس از اجرای فرآیند ممیزی و در صورت موفقیت سازمان متقاضی، اقدام به صدور گواهینامه بین‌المللی به مدت 3 سال می‌نماید و موظف است به صورت سالیانه (در دو مرحله) ممیزی های مراقبتی خود را جهت حصول اطمینان از استمرار انطباق سازمان با استاندارد برگزار نماید.

اما چند سالی است که با توجه به حساسیت موضوع امنیت اطلاعات و اقدام در جهت جلوگیری از نشت اطلاعات سازمان‌ها، اخذ گواهینامه بین‌المللی برای سازمان‌ها و دستگاه‌های دولتی منع شده است. در این خصوص ساز و کاری تقریبا مشابه برای صدور گواهینامه‌های ملی در نظر گرفته شده است که در آن سازمان‌های متولی این حوزه نظیر مرکز افتای ریاست جمهوری و سازمان فناوری اطلاعات کشور نقش اعتباربخشی و شرکت های دارای صلاحیت و تاییدشده‌ی این مراجع نقش ممیزی را بر عهده می‌گیرند. نکته قابل توجه در خصوص گواهینامه ملی سیستم مدیریت امنیت اطلاعات این است که سازمان‌هایی که در زمره زیرساخت‌های حیاتی کشور قرا می‌گیرند، می‌بایست به منظور دریافت گواهینامه مذکور، علاوه بر الزامات موجود در استاندارد مرجع، برخی از نیازمندی‌ها و الزامات خاص این نوع دستگا ه‌ها و سازمان‌ها را که سوی مرکز افتای ریاست جمهوری به آنها ابلاغ شده است را نیز پیاده‌سازی نمایند. اعتبار گواهی نامه‌های ملی نیز همچون گواهینامه‌های بین‌المللی 3 ساله است و روند ممیزی‌های مراقبتی در آن‌ها برقرار می باشد.

 

چگونه می توانیم گواهینامه ISO 27001 را اخذ نماییم؟ (از کجا شروع کنیم؟)

پیاده‌سازی سیستم مدیریت امنیت اطلاعات (ISMS) در سازمان یک تصمیم استراتژیک است که می‌بایست از تعهد مدیریتی برخوردار باشد. به زبان ساده‌تر، بدون حمایت مدیریت ارشد سازمان و اختصاص منابع مکفی و مورد نیاز، احتمال شکست در اجرای این سیستم مدیریتی بسیار بالا می‌رود. در بسیاری از پروژه‌ها مشاهده می‌شود که تنها عده‌ای محدود از بدنه کارشناسی سازمان درگیر فرآیندهای ISMS می‌شوند و دیگر بخش‌های مرتبط و مدیران هیچ اطلاعی از اجرای سیستم در سازمان خود ندارند، این موضوع مشکلی است که می‌بایست از ابتدای فرآیند پیاده سازی و استقرار به آن توجه ویژه‌ای نمود.

برای شروع پیاده‌سازی و استقرار سیستم و به منظور جلوگیری از هزینه های اضافی و هدررفت منابع و همچنین برنامه‌ریزی دقیق‌تر و اختصاص منابع به صورت بهینه، معمولا پیشنهاد می‌شود که سازمان یک فرآیند ارزیابی اولیه را از خود داشته باشد. این فعالیت با نام‌هایی چون Pre-Assessment، آنالیز فاصله، ارزیابی اولیه (ابزار خودارزیابی)، تحلیل وضع و موجود و غیره نیز شناخته می‌شود. سازمان در این فرآیند می تواند وضع موجود خود را از منظر الزامات استاندارد مرجع بررسی نموده و نقشه راه دقیق‌تری را برای خود ترسیم نماید. مزیت دیگری که این مرحله به ارمغان می آورد، فرهنگ‌سازی اولیه و آشنایی اعضای تیم پیاده‌سازی ISMS در سازمان با مفاهیم و نیازمندی‌های این سیستم در حین اجرای فرآیند ارزیابی اولیه خواهد بود که حتی می تواند همراه با برگزاری دوره‌های مقدماتی و پیشرفته این حوزه، دانش سازمان را ارتقاء دهد. خروجی های مورد انتظار از این فرآیند شامل موارد ذیل است:

وضعیت موجود سازمان در مقایسه با هر یک از الزامات و حوزه های امنیتی استاندارد ISO 27001
مشکلات پیش روی پروژه و پیش بینی ریسک‌های احتمالی (برخی چالشهای پیاده سازی ISMS برای اپراتورهای موبایل در این مقاله آورده شده است)
ترسیم نقشه راه و برنامه زمان‌بندی استقرار و پیاده‌سازی تمامی مراحل ISMS (برای اطلاعات تکمیلی به این مقاله رجوع شود)
برآورد زمانی و هزینه‌ای پروژه
شفاف‌سازی و تعیین محدوده دقیق پیاده‌سازی (برای اطلاعات بیشتر به این مقاله رجوع شود)
تعیین استراتژی پیاده‌سازی و استقرار (برای اطلاعات بیشتر به این مقاله رجوع شود)
تهیه در خواست ارائه پیشنهاد (RFP) (برای پروژه هایی که نیازمند استفاده از مشاوران و پیمانکاران است)
یکی از خروجی های مهم این فاز، تعیین استراتژی سازمان برای پیاده‌سازی و استقرار ISMS است، موضوعی که بسیاری از سازمان‌ها در ابتدای راه درگیر آن می شوند. این چالش معمولا با این سوال آغاز می‌شود که آیا برای استقرار این سیستم باید از مشاوران و شرکت‌های پیمانکار کمک گرفت و یا می توانیم اجرای آن را به دست کارشناسان داخلی بسپاریم؟ برای این کار به چه ابزارهایی نیازمندیم؟ و یا اولویت پیاده سازی با کدام الزامات امنیتی است؟ و سوال‌هایی از این جنس! در مقاله بعدی به انواع مکانیزم‌ها، روش‌ها و استراتژی‌های پیاده‌سازی و استقرار ISMS در سازمان، مزایا و معایب هر یک و پاسخگویی به این قبیل سوالات خواهم پرداخت.

برای مطالعه بیشتر در خصوص موضوعات مختلف مرتبط با سیستم مدیریت امنیت اطلاعات، می توانید به مجموعه مطالب و مقالات مرتبط با این حوزه (در این لینک) رجوع نمایید. همچنین در صورت نیاز، جهت دریافت مشاوره پیاده سازی ISMS به این صفحه مراجعه نمایید.

برگرفته از وبلاگ آشنا ایمن

تکنیک پوکا یوکه چیست ؟

 

ژاپنی ها می‌گویند تکنیک پوکا یوکه (Poka_Yoke)مانند یک الماس است که در تاج مدیریت ناب قرار گرفته است.
پوکا یوکه در ژاپن به معنای *«خطاناپذیر»* است. روش های پوکا یوکه می‌گوید فرآیندهای کاری باید طوری طراحی شود که *امکان خطا را صفر کند*. این روش برای اولین بار توسط شینگو در تویوتا به کار گرفته شد. در پوکا یوکه، فرآیندها باید طوری طراحی شود که امکان خطا و اشتباه صفر شود، غیرممکن باشد، امکان پذیر نباشد.

بطور مثال پوکا یوکه در مورد تولید ماشین اینگونه به کار گرفته شد که تا دنده ماشین در حالت خلاص قرار نمی‌گرفت برق ماشین وصل نمیشد و امکان روشن شدن نداشت. تکنیک پوکا یوکه اینجا برای جلوگیری از آسیب هایی که به ماشین ها در روشن شدن در حالت دنده قرار داشتند، بکار گرفته شد.


به گزارش کانال حسین خزلی، در مورد بکار بستن پوکا یوکه مثال‌های فراوانی در صنعت ژاپن هست. ابداع پریزهایی با سه سوراخ برای تلفن، به منظور جلوگیری از استفاده با دوشاخه های مرسوم برق از دیگر نمونه های آن است. در واقع تکنیک های پوکا یوکه مسیر خطا را از ابتدا می‌بندد تا امکان خطا وجود نداشته باشد.

این روش در سیستم های اداری ژاپن نیز به کار بسته شده تا از اساس امکان سواستفاده و فساد حتی برای کسانی که اصرار به این امور دارند، از اساس مقدور نباشد. در واقع امکان فساد در اغلب سازمان‌ها و ادارات ژاپن مانند جای دادن یک مداد در پریز برق است، امری ناممکن!

ارزش استفاده از پوکایوکه این است که به افراد و فرآیندها کمک می کند تا در اولین بار درست کار کنند و باعث می شود اشتباهات حتی برای یکبار هم اتفاق نیفتد.

این ارزش را *«فستینگر»* بعدها اینگونه اثبات کرد که بر خلاف باور مرسوم، *رفتارهای ما نیز می‌تواند نگرش ما را تغییر دهد.* بطوری که اگر برای مدتی طولانی امکان فساد اداری وجود نداشته باشد و عادت کنیم که بدون فساد اداری کار کنیم، نگرش‌مان نیز تغییر خواهد کرد و حتی در موقعیت های فسادزا نیز سالم عمل خواهد شد.

درست مانند زمانی که بستن کمربند ایمنی برای برخی افراد زجرآور بود و بعد از مدتی استفاده بالاجبار از آن، نگرش آنها در این باره تغییر کرد و حتی اگر پلیس نیز آن را کنترل نکند اغلب افراد به بستن آن ایمان پیدا کرده اند.

آیا هوشمند سازی موتورخانه ها صرفه اقتصادی دارد

 

آیا هوشمند سازی موتورخانه ها صرفه اقتصادی دارد

این سوال را باید در کاربریهای مختلف یک واحد مسکونی –اداری –تجاری و یا صنعتی بررسی نمود به عبارت بهتر یک واحد از نقطه نظر اینکه چه نوع کاربری دارد نوع هوشمند سازی که در عامه مردم به bms شناخته میشود متفاوت بوده و میزان کاهش تلفات انرژی از نقطه نظر میزان مصرف در آن فرق میکند اجازه دهید با یک نمونه مشخص تفاوت بین دو واحد اداری و مسکونی اشاره کنیم

در یک واحد اداری هوشمند سازی اولیه موتورخانه که توسط تنظیم اتوماتیک ساعات کار در آن واحد میشود خود سبب کاهش مصرف انرژی تا حدود قابل قبولی خواهد شد به عبارت دیگر وقتی سیستم هوشمند بخش گرمایش یک ساختمان اداری را ساعت 6 صبح روشن و ساعت 4 عصر خاموش میکند کل زمان کار سیستم گرمایش 10 ساعت از 24 ساعت روز میباشد که خود رقم قابل توجهی صرفه جویی انرژی در بر خواهد داشت اما آیا میتوان برای یک ساختمان مسکونی که در ساعات مختلف شبانه روز اعضای ساکن در ساختمان از سرویس های بهداشتی استفاده میکنند و یا در پاییز و زمستان در واحد ها سکونت دارند سیستم گرمایشی را 14 ساعت در روز خاموش نمود مسلما خیر

 

بنابر این هوشمند سازی یک موتورخانه فارغ از آنکه در هر واحدی چه مسکونی و چه  اداری و چه صنعتی سبب کاهش مصرف گاز و برق و همچنین استهلاک سیستم های گرمایشی میشود میزان این کاهش مصرف متفاوت است

نظر نویسنده این مطلب راجع به هوشمند سازی در هر واحدی متفاوت است اما مقوله هوشمند سازی در ساختمانها و برج های مسکونی با رقم بسیار چشمگیری مواجه  نخواهد شد و شاید بتواند در دوره بالای 10 سال هزینه صرف شده را بازگرداند که البته باز هم به تعداد واحدهای ساختمان و معماری ساخت آن برج یا آپارتمان وابسته است

نویسنده مطلب اخیرا از برجی بازدید بعمل آورده است که به منظور بهینه سازی مصرف گاز مبارت به استفاده از نیروی متخصص و اجرای راهکارهای مهندسی برای کاهش مصرف گاز برج کرده اند اما اصل این ماجرا به خاطر مشکلی بوده که سالها است در این برج وجود دارد و از طراحی ابتدایی تا به حال که شاید قدمتی حدود 20 سال دارد این برج با این ماجرا دست و پنجه نرم میکند لما اصل ماجرا از این قرار است که در فصول سرد سال که سیستم های گرمایشی روشن میشوند تعداد طبقات میانی برج گرمتر از خد انتظار و طبقات پایین و بالای برج سردتر از حد انتظار هستند و با افزایش و یا کاهش دمای سیرکوله آب این اختلاف بیشتر هم میشود دلیل این امر خاصیت ترمو سیفون است که گرما سمت حرکتی رو به بالا دارد بنابر این در این برج به دلیل خالی بودن زیر طبقات اول و دوم به خاطر وجود پاکینگ و تاسیسات مانند استخر همواره دمای این بخش سرد و به خاطر مجاور بودن طبقات بالایی نیز دمای هوای واحد ها همواره سرد و طبقات میانی گرم میباشد

راه حل این ماجرا تفکیک سیستم های گرمایشی از نظر دبی آب در طبقات پایین و بالا برای استفاده از حجم بالاتر آب و کاهش دبی آب در طبقات میانی است که نیازمند یک سیستم هوشمند با شیرها و والوهای متعددی است که با سیستم هوشمند سینک باشند اما بکار گیری یک سیستم هوشمند به تنهایی برای کنترل دمای بویلرها و یا پمپ های سیرکوله هیچ گونه کمکی به حل موضوع نخواهد کرد بنابراین راهکاری که توسط نویسنده این مطلب به مدیران برج ارایه شده آن بود که با توجه عدم امکان اضافه شدن شیرهای برقی در تاسیسات موجود نسبت به انجام bms  برای موتورخانه تغییر عقیده دهند.

اما درهمه برجهای مسکونی آیا مسئله مشابه این برج است ؟ پاسخ منفی است

آیا در هیچ برج مسکونی هوشمند سازی جواب نمی دهد ؟ پاسخ منفی است

نویسنده اعتقاد دارد که بهینه سازی در برجهای مسکونی کاری بسیار سخت و دارای فاکتورهای بسیارزیادی است که شاید انجام ندادن آن به اتجام دادن آن صرفه بیشتری داشته باشد پس از نظر نویسنده کاری منطقی نیست پس موضوع این مطلب نیز نمیباشد

اما در ساختمانهای اداری –تجاری – صنعتی هوشمند سازی موتورخانه های مرکزی میتواند کمک شایانی به کاهش مصرف انرژی این واحد ها کند که فقط برنامه ریزی زمانی این واحد ها از نظر مدت زمان روشن بودن بویلرها و پمپ های سیرکوله خود به تنهایی سبب کاهش بخش قابل توجهی از مصرف انرژی میشود همچنین راه حل هایی مانند تنظیم دمای آسایش بصورت اتوماتیک و تنظیم دمای کارکرد پمپ و بویلر بصورت منحنی تغییرات با دمای هوا خود میتواند بخش دیگری از اتلاف انرژی را کاهش دهد که البته سیستم هوشمند bms میتواند با درجه هوشمندی که دارد حتی اختلاف 1 درجه سانتی گراد در دمای هوا به سمت گرمتر شدن را حس کرده و دمای بویلرها را به نسبت همان یک درجه کاهش دهد تا سبب افزایش میزان بازدهی مصرف انرژی گردد

در سیستمهای صنعتی و تجاری نیز میتوان از یک مدیریت متمرکز جهت انجام این مقوله هوشمند سازی BMS   بهره برد تا در کنار کاهش مصرف انرژی منحنی دقیقی از تغییرات در بستر کار را داشته باشد که هم برای تعمیر نگهداری تاسیسات میتوان از آنها استفاده کرد و هم اینکه نقشه راهی برای رخدادهای احتمالی بعدی در تاسیسات خواهند داشت

هر چند که روشهایی که در یک سیستم هوشمند بکار میرود میتواند میزان هوشمندی و درجه هوشمندی را تعیین کند اما بکار گیری هر روشی میتواند میزان صرفه جویی منحصر بفردی داشته باشد و استفاده از یک مکانیزم تماما حرفه ای بر پایه plc   توانایی ایجاد حداکثر بهینه سازی و صرفه جویی انرژی را در بر خواهد داشت

نتیجه اینکه هوشمند سازی به ذات یک امر پسندیده است اما استفاده از یک سیستم هوشمند برای هرساختمانی با هر نوع کاربری دارای صرفه اقتصادی نیست  

شروع با پیشران

شرکت پیشران صنعت ویرا با اساس نامه اتوماسیون صنعتی و کنترل ابزار دقیق و ساخت تابلوهای برق فشار قوی و ضعیف  از سال 92 تاسیس گشت و ازهمان ابتدا در حوزه کاربرد ابزار دقیق در bms و سپس تولید و ساخت آنها قدم نهاد و در ادامه  مسیر توانست با اتکا به تجربیات چندین ساله و استخدام نیروهای متخصص  برق عملا جزو شرکتهایی باشد که محصولات قابل اتکایی با عناوین  مانیتورینگ شرایط محیطی اتاق سرور -کنترلرهای دمای دیتا سنتر -دیتالاگرهای سردخانه و انبار -هشدار دهنده های دمای یخچال و فریزر و شمارشگرهای نمایشگاهی و فروشگاهی و تابلوهای برق متنوع با کاربردهای مختلف روانه بازار نماید در حال حاضر سیستمهای کنترل دما و رطوبت اتاق سرور این شرکت تنها سیستم مبتنی بر سخت افزار صنعتی plc-hmi  در ایران است.

 تماس با پیشران    رزومه وپروژها

مشتریان پیشران

شرکتها - موسسات - ادارات دولتی و مشتریان خصوصی پیشران صنعت ویرا موسسات مشتریان پیشران صنعت شرکت های مشتری پیشران صنعت ویرا ادارات مشتری پیشران صنعت ویرا مشتریان ما